Mi a kínai asztrológiai elemed?

Szerző: Szatmári Nóra
Forrás: Ezoterikus.hu

Címkék: 

A kínai filozófia alapvető része az öt elem vagy öt fázis, azonban ezeknek semmi közük az anyag végső alkotóelemeihez! Az öt elem a Fa, a Tűz, a Föld, a Fém és a Víz.

A kínai felfogás és a kínai orvoslás a természet összes jelenségét, így az ember egészségi állapotát is megpróbálta besorolni az öt elem valamelyikébe.Eszerint minden dolog az öt elem jellemzőit tartalmazza, és arányuk határozza meg a dolgok tulajdonságait, viselkedését, mibenlétét. Minden ember tehát egy külön világ.

Az öt elem energetikailag többféle módon összefügg egymással. Két egyensúlyra törekvő ciklus van: a tápláló és az akadályozó, romboló. Másrészt létezik a két kóros, támadó ciklus: a visszaható és a legyűrő.

A kóros ciklusok közül a visszaható jelentése: valamelyik fázis túltengése a kettővel mögötte lévőre támad, azaz arra visszahat. Például túl sok Tűz elpárologtatja a - normális esetben - őt fékező Vizet, és így tovább: a túl sok Víz elárasztja, elmossa a Földet, a túl sok Föld eltemeti a Fát, a túl sok Fa kicsorbítja a fejszét, vagyis tönkreteszi a Fémet. A másik kóros ciklus a legyűrő. Ilyenkor egy bizonyos fázis annyira meggyengül, hogy az őt korlátozó másik fázis teljesen legyűri, elárasztja, például a Tűz olyan gyenge, hogy egy pohár Vízzel is el lehet oltani.

A születési időpontok alapján két holdévnyi időszak tartozik egy-egy elemhez (fázishoz), tehát az öt elem egymás utáni ciklusa összesen tíz holdévet (5X2) "vesz igénybe", majd kezdődik újra és újra a körforgás.

Kattints ide, s olvasd el az elemek részletes leírását!


Témában megjelent publikációk


Hozzászólások

Hozzászólást csak regisztrált felhasználóink küldhetnek be!

Ha még nem tetted meg, regisztrálj itt, vagy jelentkezz be.

 

Nem érkezett még egy hozzászólás sem.

A portál ajánlata

Számokjelentése
Bíborcsillag horoszkóp
Kristályharmonizáció
Webáruház